ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Klänningar vid olika klädkoder
Klänningar - Fakta och information om Klänningar

Klänning efter klädkod

Klänning efter klädkod

När man går på fest eller ett högtidligare tillfälle är det viktigt att välja den klänning som passar till klädkoden. De finns mängder med olika benämninger och klädkoder för bröllopsfester, begravningar nobelmiddagar och andra festligheter.

Klädkoden är definierad efter mannen klädseln. Kvinnorna har större valfrihet när det gäller valet av färg och modell på klänning men klänningen ska hålls sig inom vissa ramar för klädkoden.

Högtidsdräkt

Vid klädkoden högtidsdräkt ska kvinnor bära en balkänning eller en mer exklusiv aftonklänning. En kvinna kan även bära en folkdräktsklänning som högtidsdräkt.

Vid akademiska högtider som promovering ska kvinnor bära den svart långklänning.

Män bär frack som högtidsdräkt.

SmokingÄr det definierat på inbjudan smoking ska kvinnorna bära en smokingklänning.

Mörk kostym

För bjudningar där mörk kostym ska bäras kan kvinnor antingen ha klänning som går ner till knäna eller en lika lång kjol. Klänningen ska täcka axlarna.

Kavaj

För klädkoden kavaj ska kvinnor ha en klänning eller kjol soom går ner till mellan halva låret och vaden. Kvinnor kan även ha byxdress eller en dräkt.

Män ska bära hel kostym.

Kostym

Med kostym menas utklädningskostym, maskerad. Kvinnor kan då klä sig som de vill med klänning som passar utklädningen eller på något annat sätt.

Bröllop

Klänning på bröllop

Vid ett bröllop ska bruden naturligtvis han en vit bröllopsklänning eller brudklänning.

För brudnäbbar och brudtärnor finns det speciella klänningar och valet av klänning bör ske i nära dialog med bruden.

De kvinnliga gästerna ska inte bära helvita klänningar och klänningarna ska i kyrkan täcka axlarna. Klänningen vid bröllop ska inte heller vara allt för utmanande och inte dra uppmärksamheten från bruden.

Begravning

På en begravning sak kvinnor bära svarta klänningar eller kjolar. Längden på en klänning ska vara minst till knät.

Restaurang

Klänning på restaurang

På de flesta restauranger i Sverige går det bra med nästan vilken klädkod som helst så länge man inte har bar överkropp och sandaler. Kvinnor kan korta eller långa klänningar som både visar axlar och rygg.

Utomlands är det striktare med klädkoden. I de flesta länder fungerar en knälång klänning dagtid och en klänning som går till vaderna på kvällen när man sk gå på en restaurange.

Jobbet

Vilka kläder som är rätt på jobbet variera mellan arbetsplatserna. Det finns många arbeten som inte har några klädkoder men på vissa ställen är den kostym och dräkt som gäller och inte klännigar.